.

14-06-2013

 

De eerste vakantiedag. 


Volgens mij is vandaag de eerste keer dat ik kan uitslapen op de dag dat we vertrekken. Tot nu toe kan ik mij herinneren dat we of een eind moesten rijden of we vertrokken met een vliegtuig dat vroeg in de ochtend vertrekt vanaf Schiphol.


Deze keer is het anders, we gaan naar Schotland en doen dat met DFDS van IJmuiden naar Newcastle, dus voor ons slechts 20 minuutjes rijden naar een boot met een vertrektijd van17.30. Rond 13.00 beginnen we de tassen op te laden en rijden dan eerst naar de benzinepomp om af te tanken en de banden op spanning te brengen. Dan een bakkie koffie drinken bij mijn moeder en na het afscheid nemen rijden we 15.00 via de A9 naar IJmuiden.


Er staat een korte rij en we zijn al vlug aan de beurt bij het incheck loket. Dan langs alle wachtende auto's en we worden op een speciaal motorendeck gedirigeerd. Het vastzetten gaat een beetje rommelig, spanbanden in overvloed maar waar zet je die haak dan aan vast. Uiteindelijk is dat ook gelukt en hebben dan de volgende uitdaging. De groep motoren achter ons hebben de spanbanden bijna over de breedte van het hele deck getrokken, hierdoor wordt het een flinke hindernisbaan en balanceren we met bagage tussen de motoren in een soort kruip/sluip route.


Wel apart is dat er twee hele rijen Aston Martin's meegaan, er is een meeting in schotland en onze boot heeft dus een autodeck met een heel duur prijskaartje.


Precies 17.30 gaan de trossen los en dobberen we de Noordzee op richting zonsondergang. Caroline begint over meegenomen broodjes die nog in de topkoffer zitten. Maar weet ze dan niet dat je daar tijdens de overtocht niet bij kan/mag? Blijkbaar niet en met het nodige zoekwerk kunnen we deck 3,5 vinden en zijn nog net op tijd om ons rantsoen veilig te stellen.


Dan nog Nederland uitgezwaaid en we zien vanaf zee de vuurtoren van IJmuiden (voorlaatste stop DBS najaarsrit 2011) en de hamburgerspecialist van STN langzaam in de verte verdwijnen.


Inmiddels is de bank open en worden de eerste euro's gewisseld voor ponden, dan kunnen we morgen vanaf de boot direct uitgeven als dat nodig is, ik vind dat altijd wel een prettig idee.We zijn nog maar net op de hut en er wordt omgeroepen of degene die eur's voor ponden heeft gewisseld zich wil melden bij de balie. Even een check gedaan op geld, credit-card, paspoort maar wij zijn niets vergeten. We hebben ooit meegemaakt dat men de gegevens kwijt was, wie weet hebben we een gelukje en zijn de eerste uitgaven op rekening van DFDS.


Hut is trouwens wel een hele naam voor een paar vierkante inches. Tijdens een eerder gemaakte cruise met RCCL hadden we een hangkast die groter was (geen grapje, echt waar).

De avond doorgekomen met wat hangen, een rondje op de boot, kopje koffie, sigaretje buiten, douchen en dan maar naar bed.